Hou je klep!

Ik moet gewoon wat vaker mijn klep houden.

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Een eeuwenoud spreekwoord, dat ik mezelf nog steeds regelmatig moet influisteren.

Vragen stellen, observeren en luisteren is beter dan praten. Je leert er meer van, je laat de ander meer in zijn/haar waarde en het is gewoon gemakkelijker om een goed gesprek te voeren als je minstens zoveel tijd luistert als dat je praat.

Uiteraard is het wel fijn als je gesprekspartner er net zo over denkt. Ik heb wel eens een middag alleen maar geluisterd, simpelweg omdat ik er geen woord tussen kreeg, maar daar word je toch ook wel erg moe van. Balans dus, dat is het toverwoord.

Ik weet het best, maar toch is het een valkuil van mij. Hij ligt nog iets genuanceerder dan het feit dat ik graag aan het woord ben. Het is meer dat ik vaak barst van de ideeën en mogelijke oplossingen en zo enthousiast ben dat ik die meteen wil delen.

Is dat een valkuil? Ja! Absoluut! Waarom? Omdat ik daarmee mijn gesprekspartners de kans ontneem om ook hun ideeën te vertellen. Om samen tot een topplan te komen. Een plan dat kan rekenen op een maximaal draagvlak, want we hebben het samen bedacht.

Volgende week organiseer ik een workshop. We gaan met een groep van zo’n 25 mensen een Customer Journey uitwerken. Dat is bij uitstek een rol waarbij ik mijn klep moet houden :-).

Open vragen, mooie werkvormen en goede samenvattingen. En dan de oplossingen uit de groep laten komen. Dat ga ik doen. Jaaaaaa, ik wéét het wel hoor.

Fijne dag,
Miranda

Foto: mijn sloepje komt vandaag op de trailer naar Zwolle (waar ik woon). Morgen varen en hoofd leegmaken. Jeahhh 🥳.

Gepubliceerd door Miranda Hogeboom

Miranda Hogeboom is een NIMA C marketeer met meer dan 20 jaar ervaring. Zij voert opdrachten uit via haar bedrijf WEBtalk, op het gebied van online storytelling en contentmarketing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s